Niin tiedän, en ole kirjoittanut vuoteen! Haluan kuitenkin nyt edes yrittää herättää tämän blogin uinumasta ja pelastaa sen hautautumasta johonkin virtuaalitodellisuuden pölyiselle ullakolle. Minua on harmittanut jo pitkään, etten vain saa blogipostausta aikaan, vaikka olisi niin paljon uutta kerrottavaa ja jaettavaa. Olen kyllä ottanut kuvia uusista kierrätysideoista ja tuunauksista, mutta tekstiä kuvien kaveriksi ei vain ole syntynyt. Tiedän kuitenkin, että täältä blogista tosi monet ovat saaneet paljon positiivisia fiiliksiä ja uusia ideoita. Tilastoista näen, että joka päivä blogiini eksyy yli 30 kävijää, jotka hakusanojen perusteella usein etsivät esim. sytykeruusujen ohjetta, puhelinmarkkinoinnin estopalvelua, itsetehdyn shampoon tai hiusten kasvivärjäyksen ohjetta tai ihan vaan kierrätysideoita. Haluan taas ilahduttaa lukijoitani uusilla jutuilla ja onhan tämä blogi ollut erityisesti minulle itselleni todella hieno asia.:)
 
Minulla on ollut kai jonkinlainen ”bloggaajan blokki”. Vaikka minähän pidän kirjoittamisesta. Hyvinä hetkinä, kun ajatus kulkee yhteispelillä sormien ja näppäimistön kanssa, tätä voisi verrata vaikka jonkin instrumentin soittamiseen tai maalaamiseen. Kirjoittaminen vain on enemmän itseilmaisua ja improvisaatiota. Kunpa siis kirjoittaisin useammin! Toisaalta gradun tahkoaminen on syönyt aika tehokkaasti muuta kirjoitusintoa.:P Mutta gradu ja koko tutkinto on nyt loppusuoralla! Olen jo kääntänyt katseen kohti uusia kiinnostavia haasteita, en vain oikein osaa päättää mitä seuraavaksi haluaisin. Kiinnostun helposti työmahdollisuuksista, mutta Se Oikea ei kai ole tullut vastaan. Täytyy nyt hetken aikaa vain ajautua johonkin suuntaan. Onneksi nykyinen työ on mukavaa eikä stressaa juuri ollenkaan. Pääsen käyttämään aika hyvin koko osaamistani ja myös kehityn edelleen…ja voin samalla ehkä vähän parantaa maailmaakin.;) Onni on siis potkinut tässä vuoden aikana, olen saanut motivoivaa työtä ja pääsimmepä myös muuttamaan aika unelmakämppään!:) Mutta siitä varmaan lisää tulevissa jorinoissani.
 
Mutta sanoista tekoihin.;) Nythän on taas se huikee kasvuunlähdön aika vuodesta eli kevätkylvöt ovat edessä.:) Pikku vinkkinä heti alkuun, että suodatinpussissa saa nopeasti itämään monien hitaasti itävien lajien siemeniä. Varmana esimerkkinä ainakin chilin eri lajikkeet. Esimerkiksi ’habanero’ –lajikkeella menee kokemukseni mukaan jopa monta viikkoa itämiseen. Tänä keväänä idätimme kaikki (kolmekymmentä kappaletta :/ kahdeksaa eri lajiketta, suuruudenhulluutta :) chiliämme suodatinpussissa ja kaikki olivat kasvattaneet pitkän idun ja olivat valmiita siirrettäväksi multaan muutamassa päivässä! Nimesimme eri lajikkeiden kohdat suodatinpussiin vedenkestävällä tussilla, kastelimme suodatinpussit märiksi, laitoimme siemenet omille paikoilleen pussin sisään ja suodatinpussit vielä ison minigrip-pussin sisään, jotta kosteus ei haihtuisi. Koko höskä laitettiin vielä jääkaapin yläpuolella olevaan tavallista huoneilmaa lämpimämpään kaappiin. Tätä vaihetta ei kuitenkaan kannata tehdä kaikkien kasvilajien kohdalla, koska itämisen optimilämpötila on useilla kasveilla noin 20 astetta. Juu-u, pelkkien chilienkin kanssa meillä alkaa olla aika ahdasta ja vielä on monet tärkeät esikasvatettavat kasvit kylvämättä.:P

Niin ja toinen vinkki vielä. Meillä oli viime kesänä ikävä ongelma banaanikärpästen kanssa ja jotain muutakin tuholaista taisi kasveissa olla. Nyt olen sitten pessyt kaikki ruukut kuumalla vedellä astianpesuaineen kanssa ja edellisvuotista kasvatusmultaa olemme kuumentaneet uunissa ennen käyttöön ottoa. Otin vanhan ison kattilan, joka minulla on ollut vain värjäyskäytössä, laitoin sen täyteen multaa ja kanneksi kattilaan tiiviisti alumiinifoliota liian kuivumisen estämiseksi. Sitten uuniin n. 200 asteeseen kahdeksi tunniksi. Ei ole näkynyt tuholaisia.;)

Vielä kolmas vinkki viherpeukalointiin liittyen. Tänä vuonna olemme ostaneet kasvualustaksi kookoskuitua. Olemme sekoittaneet sitä tuohon kuumennettuun puutarhamultaan noin suhteessa 1:1. Ja taimet kukoistavat. Olen laittanut kasvualustaa myös kodin viherkasveille ja nekin pitävät siitä. Kookoskuitu sisältää aika niukasti ravinteita, riittää kuulemma vain muutamaksi viikoksi taimikasvatuksessa. Siksi, ja myöskin tukevamman koostumuksen takia, sekoitimme kuidun multaan. Kookoskuitu on mainio turvekasvualustan uusiutuva korvaaja. Turvetta käytetään kasvintuotannossa enemmän tai vähemmän miltei kaikissa kasvualustoissa. Toki turpeen käyttö kasvintuotannossa ei ole lähellekään niin suuri ongelma kuin turpeen poltto energiantuotannossa. Ja kookos ei kasva Suomessa, kuljettaminen ulkomailta kasvattaa hiilijalanjälkeä. Kookoskuitu on kuitenkin yllättävän riittoisaa. Yhden kilon kuitupaketti (kuiva turve menee tosi pieneksi tiivistettäessä) on vedellä paisutettuna ja multaan yhdistettynä riittänyt noin 30 taimipurkkiin. Taimipurkkeina olen käyttänyt pizzerioiden pieniä take away pizzan mukaan tulevia salaattipurkkeja. Joku naapuri oli jättänyt ison muovikassillisen noita purkkeja roskakatoksemme saa ottaa osastolle. Ne olivat ihan ehjiä ja puhtaita, joten päätin ottaa ne vielä hyötykäyttöön. Anyway, pidän tuosta kookoskuidusta ja veikkaan että tulen sitä myös jatkossa käyttämään. Ulkomailta tuonnin haitat korvautuvat hyvillä ominaisuuksilla.

Tämän kummempia niksejä minulla nyt ei ole tätä vihreän kankaan hapuilevaa paluuta juhlistamaan, mutta listaan tähän jonossa olevia blogausaiheita:
1. Tyylikästä sisustusta nollabudjetilla
2. Kestävää shoppailua
3. Esittelemättä jäänyttä kierrätystaidetta
4.Positiivinen kehitys (yhteiskuntajuttua)
5. Neulomista kierrätyslangasta (omia ohjekehitelmiä)
6. Best of Vihreää kangasta (käytännön elämässä toimivimmiksi havaitut ideat)
7. Ohjeita kierrätyskoruihin

Kirjoitukset eivät varmaan tule julkaisuun tuossa järjestyksessä. Katsotaan mitä tästä nyt tulee, riittääkö minulla enää uusia ideoita vai onko kaikki jo keksitty, pukkaako taas blokkia vai mitä. Ja tulkaahan sitten potkimaan tänne jos musta ei oikeesti kuulu mitään. Tämänkin kirjoituksen sain aikaan, kun kaveri sanoi bussissa, että kirjoittaisit joskus sitä blogia.:D Laitan itselleni tavoitteeksi, että julkaisen seuraavan kirjoituksen viimeistään kahden viikon päästä. Hyvää kevättä teille arvoisat lukijat.smiley