Vai että vihreää kangasta, mutta miksi ihmeessä? Miksi kirjoitan tätä blogia? Olen nyt saanut työstämäni ajatukset valmiiksi, kauan niiden pohtimisessa kestikin! Yritän selkiyttää ne nyt tähän postaukseen. Minulle kävi niin, että opiskelin yliopistossa itseni maisteriksi. Työllistyin, olin tarpeellinen ja sain aikaan. Työpaikassani oli kuitenkin vakavat home- ja sisäilmaongelmat. Tämä yhdistettynä siihen, että jouduin työskentelemään ilmanvaihtoltaan virheellisissä tiloissa sai minut sairastumaan vakavasti. Pitkä sairastaminen kuitenkin sai minut näkemään kaiken uudessa valossa:

  • Miksi tässä yhteiskunnassa joutuu tekemään töitä niin että sairastuu?
  • Yhteiskunta rakentuu tehokkuusajattelulle. Kaikki pitää tapahtua nopeasti ja "tehokkaasti", tällöin esimerkiksi rakentamisessa (todistetusti) laatu kärsii. Opiskeluissa tehokkuusajattelu johtaa myös huonoon tulokseen. Työntekijät (ihmiset) voivat huonosti. Ihmisten mielenterveysongelmat vain lisääntyvät. Eikö yhteiskunnassa ole jotain vialla, jos (vähintään) kymmenesosa väestöstä joutuu käyttämään jotain mielialaan vaikuttavaa lääkettä?
  • Kun kaikki on niin täydellisen tehostettua, kukaan ei ehdi ajatella, että tässä systeemissä on jotain vialla.
  • Uusi muoti-ilmiö on kuitenkin nousemassa: hitaampi elämäntapa. Ehkä ihmiset kuitenkin tietävät, mikä on hyväksi?
  • Halusin todistaa, että ihminen pärjää niin paljon vähemmällä, eikä se vaikuta onnellisuuden tunteeseen. Tämä on pätenyt ainakin omalla kohdallani.

Nyt olen ollut terveenä ja suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa laajentaakseni osaamistani. Olen niin allergisoitunut, etten keksinyt vanhalta alaltani sopivaa työllistymismahdollisuutta. Tänä aamuna posti toi kirjeen: minut hyväksyttiin uuteen kaksivuotiseen maisteriohjelmaan. Ensi syksystä alkaen laajennan osaamistani siis yhteiskuntatieteiden saralle, ehkä sieltä käsin avautuisi mahdollisuus myös vaikuttaa asioihin?