Hei vaan! Kirjoitan tänään ilmestyneen Helsingin sanomien Hinta&Laatu -liitteen innoittamana. Jutussa pohdittiin, mikä kassi kaupan kassalla kannattaa ostaa, jos oma kestokassi sattuu unohtumaan kotiin. Itse pakkaan ostokseni reppuun tai laukkuun ja tarvittaessa loput repun/ laukun taskussa mukana kulkevaan kangaskassiin. Tuossa HS:n jutussa kerrottiin puuvillakassilla olevan niin suuri hiilijalanjälki, että sitä täytyy käyttää n. 53 kertaa, jotta se olisi ilmaston kannalta parempi kuin jatkuva muovikassien käyttö. No, minulla on nuo samat kangaskassit olleet käytössä ainakin parin vuoden ajan. Yhdestä repesi sauma, mutta onneksi omistan ompelukoneen.. Jutussa väitettiin kangaskassien rikkoutuvan helposti jne..

Jutussa hehkutettiin kauppakassin valitsemiseen liittyvän ikuisuuskysymyksen olevan viimein ratkaistu. Jutun vertailussa tuli "kierrätysmuovikassille kultaa, puuvillakassille hopeaa ja paperikassille pronssia. Perusmuovikassi tuli neljänneksi. Biohajoava muovikassi jäi jumboksi." Totta kyllä, että nuo biohajoavat kauppakassit on ihan jotenkin huijausta. Varsinaiset biojätepussit on kuulemma eri asia, mutta itse taittelen biojätepussit vanhoista sanomalehdistä. Kätevä ohje biojätepussien taitteluun löytyy esimerkiksi Oulun jätehuollon sivuilta:

http://www.ouka.fi/jatehuolto/pdf/Biojatepussi.pdf

Väitän kuitenkin, että ikuisuuskysymykseen tuo HS:n juttu ei tuonut vastausta. Esimerkiksi kirjassa 101 tapaa pelastaa maailma (Gummerus 2008) kerrotaan muun muassa, että jopa miljoona meren eläintä kuolee vuosittain mereen heitettyjen muovikassien ja muiden roskien vuoksi, muovikassit voivat aiheuttaa tulvia tukkimalla viemärijärjestelmiä, joissakin maissa maastoon heitettyihin muovikasseihin kertyvä sadevesi voi olla kasvualusta malariaa kantaville sääskille.. ja sitten pahin: muovipussin hajoaminen kestää 500-1000 vuotta..!! Tuo HS:n juttu tuntui käsittelevän vain hiilijalanjälkeä, mutta sen tarkasteleminen ei vielä riitä.

Jätteiden lajittelussa on se hyvä puoli, että sekajätettä tulee enää tosi vähän. Tunnustan, että sekajätteelle käytän ohuita rullassa myytäviä muovipusseja. Kuulemma mitä ohuempi ja kevyempi muovipussi, sitä vähemmän se kuormittaa ympäristöä.. Mielenkiintoista olisi tietää, paljonko kaupassa ilmaiseksi saatavilla olevat hedelmäpussit mahtavat kuormittaa ympäristöä. Jotkut ihmiset tuntuvat pakkaavan melkein kaiken mahdollisen sellaisiin: hedelmät ja vihannekset, jugurtit, pakasteet.. En voi ymmärtää sellaista.Otsan rypistys Itselläni on kertakäyttöhedelmäpussien sijasta käytössä kestokäyttöiset kierrätysmateriaalista itse ommellut pussit. Ohjeen niihin näin jossain ihanassa kierrätysblogissa, jonka linkin epäonnekseni hukkasin. Muitakin kivoja kauppakassivinkkejä netistä löytyy, esimerkiksi kahvipaketeista ommeltavan kauppakassin näppärä ohje löytyi ainakin täältä:

http://cc.joensuu.fi/~tkkroger/kasitoita/kahvikassi/kahvikassiohjeet.htm

Voiko tuollaista kahvipakettia oikein muuten kierrättääkään, meneekö ne vain sekajätteeseen? Olen nimittäin alkanut viimeaikoina juomaan kahvia.Nolostunut