Tiedäthän sen ihanan vihreän sävyn, joka näyttäytyy vain kerran vuodessa juuri tähän aikaan. Se väri, auringon lämpö ja nuorten koivunlehtien tuoksu tuovat mukanaan aina assosiaation kevään juhlista ja valmistumisesta. Paljon onnea kaikille kevään valmistujille, on aika juhlia! Keväällä muistuu mieleen aina tunne raskaan työn helpottamisesta. Toisaalta vihreän vaaleat sävyt muistuttavat uusista aluista, yksi valmistuminen tietää aina lisää työtä uuden suunnan ja töitten löytämisen muodossa. Allekirjoittaneellakin on yhtä aikaa helpottunut olo ja toisaalta tieto siitä, että loppurutistuksia riittää vielä. Opintoja on jäljellä enää reilu puoli vuotta ja töitä pitäisi alkaa etsimään. Kesä menee kuitenkin gradun parissa. Luonnonsuojeluun liittyvän työni aihe on enemmän kuin motivoiva! On ihana alkaa töihin, kun työskennelläkin voin missä vain kannettavan äärellä ja oman aikataulun mukaan.

 

Kevään loppurysäys tapahtui taas niin nopeasti, yhtäkkiä kaikki kasvaa ja kukoistaa. Olemme syöneet ja säilöneet nokkosta, maitohorsman versoja ja koivun hiirenkorvia. Huomenna olisi tarkoitus käydä poimimassa kuusenkerkkiä, nyt ne taitavat olla täällä pohjoisempana parhaimmillaan. ”Omasta maasta” eli parvekkeelta saamme jo minttua, basilikaa, persiljaa, sitruunamelissaa, salaattia, herneen versoja ja tottakai myös chiliä. Kasvilamppumme toimi mainiosti taimien esikasvatuksessa. Kun ensimmäinen satsi taimia oli kyllin vanha parvekkeelle siirrettäväksi, laitettiin seuraava erä lampun alle muhimaan.

 

Palstalle siirtoa odottelee kurkun, kesäkurpitsan, parsakaalin, kukkakaalin ja keräsalaatin taimia. Voitte muuten uskoa, että oli taas aivan mahtavaa päästä palstalle pitkän talven jälkeen. Olen nyt monena iltana ollut muokkaamassa penkkejä siellä (sipulit olen vasta saanut maahan asti) ja olen kyllä nauttinut. Tykkään erityisesti, kun linnut pitää palstalla jatkuvaa konserttia. Ei paljoa houkuttele laittaa mp3-soittimen kuulokkeita korville. Vuokrasimme siis viime vuonna kaksi aaria viljelyalaa, toinen palstoista oli ollut paketissa ja rikkakasvit kukoistivat. Muokkaamisessa oli paljon työtä, mutta se palkittiin ja tänä vuonna rikkakasvien juuria oli paljon vähemmän mullan seassa. Olen muuten kerännyt paljon nokkostakin tuolta palsta-alueelta. Kätevää, että luonnonkasvien keruu hoituu samalla reissulla puutarhatöiden kanssa!

 

Kun seurailee uutisia ruoan hinnan noususta, niin kyllä voin suositella lämpimästi edes ajatusta siirtymisestä hieman omavaraisempaan elämään. Palstaviljelyssä ja luonnon antimien hyödyntämisessä yhdistyvät kivasti niin hyötyliikunta, rentoutuminen, ekologisuus, terveellisyys, edullisuus kuin eettisyyskin. Aika koleaa keliähän tuo on välillä ollut, mutta mua ei ole haitannut sekään, yli-innokas tyyppi. Tämä tuntuu kuitenkin normaalilta hulluihin helteisiin verrattuna.. Palaan taas piakkoin kertomaan kuulumisia. Pitäkää kivaa kevään ja alkukesän juhlissa!