Suosikkivuodenaikani on koittanut! Pidän keväästä muun muassa sen vastakohtaisuuksien vuoksi. Yhdellä hetkellä suloinen sydäntä lämmittävä auringonpaiste ja kohta henkiinjäämistaistelua tuulessa ja sateessa. Parasta keväässä on kuitenkin uudet alut. Nyt viimeistään kannattaa alkaa säästää jogurttipurkkeja yms. astioita taimien esikasvattamista varten. Pitkän esikasvatuksen vaativia kasveja pitää alkaa kiireesti kylvää jo nyt. Itse kylvin keräsalaatteja ja koristekasveja (kuuruohoa ja lyhtykoisoa). Kasvilampun alla möllöttelevä basilika kasvaa oikein hyvin, siitä voi ottaa mausteeksi kourallisen lehtiä viikon välein. Idättelin myös voileipäkrassia. Sen voi kasvattaa purkissa märän talouspaperin päällä ja leikata syötäväksi muutaman sentin mittaisena. Minusta alkaa kuoriutua pesunkestävä ituhippi: olen nyt kokeillut myös idättämistä ja ruoan dyykkaamista! No, en kyllä halua kutsua itseäni ituhipiksi, se ei jotenkin kuulosta kivalta. Mutta idätin mungpapuja ihan onnistuneesti! Huuhtelin desilitran kuivattuja mungpapuja ja laitoin ne noin litran vetoiseen hillopurkkiin. Kaadoin päälle noin 70 asteista vettä purkin täyteen, annoin papujen liota tuossa vedessä noin 15 tuntia. Sitten pingotin kuminauhalla purkkiin kannen paikalle harsokangasta ja huuhtelin papuja muutamaan kertaan kylmällä vedellä. Asetin purkin alassuin noin 45 asteen kulmaan kuivauskaapin alahyllylle. Huuhtelin papuja 2-3 kertaa päivässä kolmen vuorokauden ajan kunnes idut olivat kasvaneet muutaman sentin mittaisiksi ja olivat siis valmiita syötäviksi. Yllättävän helppoa hommaa ja terveellistä tuoretta ruokaa. Lisää tietoa idättämisestä löytyy netistä vaikkapa elävän ravinnon yhdistyksen sivuilta. Dyykkaaminen ei sujunut niinkään hyvin, jäin ilman saalista. Tänään pimeän laskeuduttua suunnistin lähikaupan taakse roskisten luo. Isossa roskasäiliössä oli vain suljettuja jätesäkkejä ja tyhjiä ruokapakkauksia. Tunnustelin säkkejä, mutta ei niissä ollut syötävää. Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen mennä vasta sulkemisajan jälkeen.

 

Parempi dyykkausonni minulla on ollut tavaroiden suhteen. Muutama viikko sitten kävin viemässä roskia taloyhtiön roskakatokseen. Sattumalta huomioni kiinnittyi sekajäteastian viereen jätettyyn pussiin. Se oli täynnä lasitavaraa! Valkkasin itselleni parhaat päältä, salaattikulhon ja kukkamaljakon. Loput astioista annoin kirpputorille myytäväksi veljelleni. Maljakkoon ihastuin ihan täysin, se oli jopa handmade in Finland, tällainen:
Maljakkoa koristamaan löytyi vain vuosia vanhoja kuivakukkia. Toivottavasti esikasvatukseni onnistuvat ja saan uusia kukkia kuivattavaksi loppukesästä. On kertynyt paljon kerrottavaa teille arvoisat lukijat, palaan pian!