Ei tässä nyt taas näin pitänyt käydä, että bloggaaminen jää ihan heitteille. Voitte uskoa, että on ollut kiirusta. Aivokapasiteetti on ollut ihan pelkkiin kouluhommiin valjastettuna, ei ole ollut aikaa kehitellä mitään kivoja kierrätystuunauksia. Nyt oli kuitenkin sellainen olo, että pitää vähän purkaa ajatuksia, ehkä tästä on hyötyä myös teille arvoisat lukijat.
 
Oletteko tulleet ajatelleeksi, että meneillään on sukupuuttoaalto? Lajien sukupuuttonopeus on tällä hetkellä jopa 1000 kertaa nopeampi luontaiseen verrattuna. Vastaava sukupuuttoaalto on tapahtunut viimeksi 65 miljoonaa vuotta sitten (dinosaurukset hävisivät jne..). Tällähetkellä melkein enemmän minua kuitenkin huolettaa geneettisen diversiteetin väheneminen ja heikkeneminen. Varsinkin ympäristön kemikalisoitumisen kautta tapahtuvat muutokset ovat surullisia. Ajatelkaa vaikka viime aikoina uutisoituja juttuja: Parasetamolin käyttö voi aiheuttaa vauvalle sukupuolielinten epämuodostumista ja äidin raskauden aikana käyttämät meikit voivat vaikuttaa heikentävästi jälkikasvun sperman laatuun.
 
En kyllä ymmärrä miksi kukaan haluais käyttää normimeikkejä tuollaisten uutisten jälkeen. Itse käytän mineraalimeikkejä (Lily Lolosta), mutta eihän niidenkään turvallisuudesta voi täysin varma olla. Lupaavat kyllä, että ne eivät sisällä mitään kamalaa, kuten parabeenejä tai nanopartikkeleita. Mineraalimeikeillä saa kyllä ihanan luonnollisen näköisen ja kevyen meikin. Ja tod edullisesti! Mutta jos joku tulee sanomaan, että mineraalimeikitkin aiheuttaa ongelmia ja saastumista, voisin varmaan luopua niistäkin. Luonnollisesta kauneudesta pitäis tehdä muotia.
 
Huvittavaa, että mainoksissa usein hehkutetaan, että se ja se kemikaali hellii ja hoitaa hiuksiasi tai ihoasi. Totuus on varmaan monesti tarua ihmeellisempää. Esimerkiksi meikeissä käytetty parabeeni voi toimia hormonihäiritsijänä. Mitäs hellimistä ja hoivaamista se sellainen nyt on. Ja miksi ihmeessä meikkeihin laitetaan jotain nanohiukkasia, joiden vaikutuksista ei tiedetä vielä oikein mitään. Jotakin nyt pitää vaan saada myytyä hinnalla millä hyvänsä, talous kasvuun ja käyrät nousuun! Oon kyllä iloinen ettei mun tarvitse ostaa kaupasta mitään epämääräisiä söpöjä purkkeja kylppärin hyllyjä koristamaan. Anteeksi nyt jos loukkaan jotakuta, tympäsee vaan tämä meininki välillä.
 
Hyvillä mainoksilla saa näköjään myytyä mitä vaan. Törmäsin netissä sellaiseen palveluun, jossa ihmisiä autetaan pääsemään eroon turhasta tavarasta. Joku yrittäjä tulee siis tarvittaessa siivoamaan asuntosi kaikesta turhasta roinasta. Harmi kun mulla ei ole linkkiä tähän hätään. Lueskelin tuon yrittäjän sivuilta asiakkaiden tarinoita, joissa kerrottiin miten vaikeaksi liiallinen tavaran haaliminen tekee elämän. Talousteoriassa on olemassa oletuksia, joiden perusteella enemmän on parempi tiettyyn rajaan saakka. Miten minusta alkaa jotenkin näyttää siltä, että enemmän on pahempi. No, ainakin kemikaalien kanssa! Mutta mun mielestä omistamattomuus on kivaa ja kevyttä.
 
Oon ihmetellyt suunnitelmia eläkeiän nostamiseksi. Yhteiskunnan hyvinvointi lisääntyy työnteon lisääntyessä? Miten tuo vaan minusta kuulostaa vähän ristiriitaiselta. Yhtä lailla vapaa-ajan lisääntyminen voi lisätä hyvinvointia. Viljellään lentäviä lauseita ilman selityksiä: ”eläkeikää nostamalla ja lyhentämällä opiskeluaikaa voimme taata hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysymisen”. Jaa, miksi? Kyllä minun puolestani pitkän työuran tehneet vanhemmat saavat jäädä eläkkeelle kun siltä tuntuu. Mitä hyvinvointia on tehdä työtä väkisin ja väsyneenä? Optimaalista tietysti olisi, että työ olisi mielekästä eikä siitä edes tekisi mieli eläkkeelle. Tulisi kiinnittää huomiota siihen, mihin resursseja kohdennetaan. Jos joutuu puoliväkisillä olemaan töissä tehtaassa, joka tuottaa myrkkymeikkejä, mitä hyvinvointia se tuottaa kenellekään? Kiinnitin huomiota sellaiseenkin uutiseen, jossa kerrottiin virkeiden eläkeläisten poimivan ahkerasti luonnon antimia. Pitää muistaa, että ihmisestä on paljon myös taloudellista hyötyä eläkkeelläkin! Kalastus, marjastus, metsästys, käsityöt, lapsista/lapsenlapsista/vanhuksista huolehtiminen, nämä nyt vain joitakin mainitakseni.
 
Kemikaaleista tuli vielä mieleeni eräs artikkeli, jossa kerrottiin vaatteiden sisältävän huolestuttavia määriä kemikaaleja. Turvallisempaa olisi ostaa kirppikseltä käytettyjä ja useasti pestyjä vaatteita. Kirppisvaatteiden suurkuluttajana olen huomannut, että myytävien vaatteiden joukossa on paljon vähän käytettyjä vaatteita, joiden laatu on niin huono, että vaate on mennyt jo vähässä käytössä kulahtaneen näköiseksi. Ne ovat usein halpatuontimaista tulevia keinokuituvaatteita, jotka menettävät helposti pesussa muotonsa ja kangas nuhjaantuu. Olisin itse valmis investoimaan kerralla enemmän laadukkaaseen, kestävään ja tyylikkääseen vaatteeseen, joka on valmistettu ekologisesti ja eettisesti. Sellaisia vaatteita voi käyttää muutaman pesukerran sijasta vuosia.
 
Millainen olisi sinun hyvinvointiyhteiskuntasi? Minun olisi ehkä sellainen, jossa terveet ja virkut eläkeläiset auttavat kiireisempiä työssäkäyviä sukulaisiaan tai vanhempiaan. Yrittäminen olisi kannattavaa ja tarjolla olisi ilolla työtään tekevien yrittäjien valmistamia persoonallisia, ekologisia ja kestäviä vaatteita, koruja, huonekaluja ja palveluja. Terveellisiä luonnontuotteita hyödynnettäisiin ahkerasti epämääräisten tuontiruokien tai pitkälle prosessoitujen einesten sijasta. Ihmisillä olisi aikaa huolehtia itsestään ja terveydestään. Kyllä kukin voi omassa elämässään pyrkiä elämään oman hyvinvointi-idealisminsa mukaan, minä ainakin yritän. Huomaa kyllä, että oli melkoisia patoutumia purettavana, kun ei ole pitkään aikaan ehtinyt blogata! Jospa tässä olisi nyt muutaman väliin jääneen kerrankin edestä. Pitäkää huolta.