Päässäni on taas pitkään kehkeytynyt kaikenlaisia ajatuksia ja ajattelin kokeilla olisivatko ne nyt kypsyneet blogattaviksi asti. Sitä tulee joka päivä luettua monenlaista. Jotkin jutut jäävät mieleen pyörimään, kehittymään ja vuorovaikuttamaan toistensa kanssa. Eri ihmisten kanssa käydyt keskustelut tuovat lisäulottuvuutta ajatuksille. Mutta, asiaan.

Tiedämme toki, että jatkuvaan kasvuun perustuva taloutemme on sekä yhteiskunnallisesti että ympäristön kannalta kestämättömällä pohjalla. Entä jos talous ei kasvaisi? Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna tässä tilanteessa talouden kutistuessa työttömyys lähtisi kasvuun, verotulot laskisivat jne. Olisiko kuitenkin olemassa keinoja supistaa päätöntä kasvamista ilman, että ihmisten ja luonnon hyvinvointi vaarantuu? Useinhan kuulee sanottavan, että ilman talouskasvua ei voida suojella ympäristöä. Mielestäni mielipide on ristiriitainen, koska esim. taantuman aikaan kulutus ja ympäristön rasittuminen vähenevät. Toisaalta kasvun aikana voidaan investoida uudenlaiseen vähäpäästöiseen tekniikkaan, toisaalta taantumassa esim. suljetaan vanhanaikaisempia ja saastuttavampia tehtaita. Joka tapauksessa taantumien aikana talous voi lähteä uusille ja toivottavasti järkevimmille ja kestävämmille urille.

Mutta oli taantuma tai ei, onko pitkällä aikavälillä mahdollista supistaa kasvua ilman romahdusta? Ehkei kasvun välttämättä tarvitse supistua, siitä täytyy vain tehdä kestävän kehityksen mukaista? Tuskin pessimistinen ”mitään ei ole tehtävissä” –asenne ainakaan auttaa. Kuulin esimerkiksi peloton -hankkeesta (takana Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja ajatushautomo Demos Helsinki). Hankkeessa kannustetaan ”luomaan uusia tuotteita, palveluita ja sosiaalisia innovaatioita, joiden avulla ilmastoystävällisistä valinnoista tulee suomalaisille helppoja, mielenkiintoisia ja haluttavia”. Palvelut onkin ajankohtainen juttu.. Käsittääkseni Suomen kansantuotteesta viennillä on ollut suuri rooli. Entä nyt taantuman jälkeen, lähteekö vienti vetämään? Suomessa palveluita käytetään vähän, voisivatko palvelut täyttää viennin jättämää aukkoa? (edit 29.3.2010: vaihtotaseen tulisi kuitenkin pysyä tasapainossa). Eläköityvät (ja suht vauraat) ikäluokat käyttäisivät varmaan mielellään hyviä palveluita.. Toivottavasti päättäjät hoksaavat ajoissa alkaa helpottamaan yrittäjän arkea..

Ja muitakin muutoksia tarvitaan hallinnollisin keinoin..! Tavoite ilmastopäästöjen vähentämiseksi on 20% 10 vuoden aikana ja 80-90% vuoteen 2050 mennessä. Kiire tulee, lakeja, verotusta ja päästökiintiöitä tarvitaan kiiruusti lisää. Näiden lukujen valossa lähitulevaisuudessa on tilausta vähähiilisyydelle, tehokkaammalle ympäristötekniikalle (valtioneuvoston tulevaisuusselonteon mukaan rakennusten energiankäyttö aiheuttaa yli 30% maamme kasvihuonepäästöistä, tavoite vuodelle 2050 on 1%. Kevään aikana on muuten valmistumassa EU:n energiatehokkuusdirektiivi!), niille palveluille jne. Hyvien bisnesideoiden aika on nyt! Ilahduttavaa oli taas lukea lehdestä uudesta kierrätysmateriaaleja käyttävästä lastenvaateliikkeestä (lastenpuoti Vompatti). Ympäristön ja muiden ihmisten huomioonottamisesta on tullut enenevässä määrin muotia - eettisyydestä ja ekologisuudesta on tulossa yhä enemmän kannattavaa bisnestä ja myyntivaltti.

Millainen yritys kannattaisi pistää pystyyn? Olisiko kierrätysmateriaalista muuhunkin kuin lastenvaatteisiin? Onko esim. elektroniikkaromut ym. jo osattu viedä tarpeeksi eteenpäin hyötykäyttöön keräyspaikoilta? Ekotehokkaan rakentamisen osaamista tarvitaan. Mutta entä mitä ihmettä keksitään paperiteollisuuden tilalle? Euroopan paperintuotannossa on edelleen ylikapasiteettia. En nyt millään löydä alkuperäistä tutkimusta, missä kerrottiin, että puun käyttö bioenergian tuotantoon ei olisi järkevä vaihtoehto. Puuta tulisi edelleen jalostaa pidemmälle. Eikö juuri nyt kannattaisi yhdistää puun käyttöä enemmän rakentamiseen.. Niin ja muovin korvaamiseen. Mutta kasvaahan metsässä niin paljon kaikkea muutakin kuin puuta!

Kämppikseni muutti viikonloppuna ja häneltä jäi kaappiini erittäin hienoa USA:ssa valmistettua detox -teetä! Katselin tarkemmin, mitä kaikkea tee sisälsi.. Pääosin näitä luonnollisten aromien lisäksi: Trifolium pratense, Taraxacum officinale, Silybum marianum… Eli suomeksi puna-apilaa, voikukkaa ja ohdaketta! Ihmettelen vain, miksi USA:sta asti pitää tuoda aineita, joita kasvaa Suomessa rikkaruohoksi asti. Ehkä olisi tarpeen kartoittaa luonnontuotteiden markkinoita Suomessa ja ulkomailla. Eli kasvaahan metsissä muutakin kuin puuta, siellä on ihan mahdottomasti ruokaa (katso vaikka yrttitarhasta), kaupattavaksikin asti. Mielestäni olisi tärkeää pitää yllä lajintuntemusta, kasvien hyötykäyttöä ja myös viljelytaitoa. Eihän sitä tiedä, jos se toiselta puolelta maailmaa tuotu halpisruokapurkki alkaakin vaikka yhtäkkiä kallistumaan. Toisaalta luomu- ja lähiruoan suosio ja markkinat kasvavat. Vaan kyllä on jännää! Nyt ei kun mietintämyssyt päähän ja vihertäviä ideoita kehiin.

PS. Tänään napsautetaan valot pois klo 20.30 (earth hour)..<3