Olen nyt kehitellyt uutta hiussaippuan reseptiä, edellinen erä vaati vielä hieman säätöä, mutta tälläkertaa mielestäni koostumuksesta tuli hyvä. Tässä resepti myös teille arvoisat blogini lukijat.Hymy

  • 0,5 dl saippuahiutaleita (käytin hajutonta ja väriaineetonta LV-saippuaa, koska se turpoaa ja hyytyy, tällöin ei tarvitse lisätä mitään säilymistä heikentävää hyytelöimisainetta)
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl (=15 ml) glyseriiniä
  • 3-5 tippaa eteeristä öljyä (mistä tykkää, itse käytin virkistävää sitruunaruohoöljyä, kun sitä sattui kaapissa olemaan:)
  • 15 (pientä) tippaa jojobaöljyä (en kyllä tiedä vaikuttaako tämä ainesosa paljoa..:)
Tee kaikki työvaiheet liesituulettimen kuvun alla. Kiehauta vesi ja ota kattila liedeltä. Sekoita saippuahiutaleet veteen, sekoittele kunnes hiutaleet liukenevat (käytä vaikka metallista lusikkaa ettei saippua ala vaahdota). Sekoita sekaan glyseriini ja öljyt. Anna jäähtyä jos pullotat hiussaippuan muovisiin pulloihin. Jäähdytin saippuan kylmässä vesihauteessa ja jääkaapissa, sekoittelin välillä että koostumuksesta tulee tasainen.. Tein samalla myös nestesaippuaa:
  • 0,5 dl saippuahiutaleita (LV edelleen)
  • 3 dl vettä
  • 0,5 tl glyseriiniä
Arvioin kummankin saippuapullollisen hinnaksi tulevan noin 40 senttiä, että vähän tässä säästää. Toisaalta saippuat eivät sisällä mitään epämääräisiä ihmiselle haitallisia tai ympäristöä saastuttavia aineita (mikäli osasin oikein tulkita LV-saippuan koostumuslistaa) kuten lauryylisulfaatteja.

Olen ostanut viimeksi shampoota kaupasta maaliskuussa. Olen ihan tyytyväinen tähän itsetehtyyn hiussaippuaan. Hiusten pesuväli on pidentynyt, shampoolla jouduin pesemään jokatoinen päivä, nyt pesen hiuset kaksi kertaa viikossa. Välillä huuhtelen hiukset pesun jälkeen erittäin miedolla etikkaliuoksella tai sitruunalla. Hoitoaineeksi olen käyttänyt jojoba- tai manteliöljyä. Öljy on hyvä hieroa ensin käsiin ja sitten märkiin hiuksiin, näin se levittyy hiuksiin parhaiten. Kesän aikana aurinko kuitenkin on kuivattanut hiuksiani niin, että toissapäivänä jouduin ostamaan kaupasta LV:n tehohoitoainetta, se vaikuttaisi nyt pelastaneen tilanteen. Öljy on ihan hyvä hoitoaine, mutta pitkiin hiuksiin joutuu varmaan väistämättä välillä käyttämään jotain muutakin.Päättämätön Anyway, hiusten pesuun ja hoitamiseen käyttämäni menetelmä ei ole siis puhdasoppinen no poo -menetelmä, missä hiusten pesuun riittää vesi ja hiusten hoitoon pään ihon tuottama tali.

Dödönä käytän edelleen suolan ja kookosöljyn seosta, oon ollut ihan tyytyväinen. Enskerralla ostan kyllä tuoksutonta kookosöljyä, alkaa jo kyllästyttää tuo kookoksen tuoksu.:) Kookosöljyä käytän myös meikinpoistoon, myös silmämeikin. Kasvovetenä olen käyttänyt välillä erittäin mietoa etikkaliuosta (oliskohan noin 1 rkl etikkaa ja 3 dl vettä, samaa käytän joskus hiusten huuhteluun). Etikka tasapainottaa ihon pH:ta. Meikinpoiston teen niin että huuhtaisen silmämeikin vedellä poskille, kastan "kestovanulappua" kookosöljyyn ja pyyhin sillä kasvot. Näin iho tulee samalla kostutetuksi. Ostin kyllä nyt varalle kaupan meikinpoistoainetta, koska joudun kohta alkaa käyttämään enemmän meikkiä ja olemaan muutenkin huolitellumpi (tylsää:). En tiedä poistaako kookosöljy kaikkea meikkiä, mutta kasvot kyllä tuntuvat puhtailta ja iho hyväkuntoiselta.. En ole muuten vieläkään käsittänyt mitä ne "myrkyttömät" mineraalimeikit ovat ja mistä niitä saa, osaisiko joku lukija auttaa?