Yksi asia mistä ei kannata säästää on ruoka..! Kuuntelin tässä eräänä päivänä radiosta lääkäri Antti Heikkilän haastattelun ja hän väitti, että oikeastaan vain ruoalla on merkitystä ihmisen terveyteen. Liikunta, alkoholi ja tupakka eivät siis juurikaan vaikuta. Tuota väitettä en itse tosiaankaan allekirjoita, mutta liian usein aliarvioimme terveellisen ravinnon merkityksen. Toisaalta minulla on monesti sellainen olo, että ei tiedä mitä sitä voisi hyvällä omallatunnolla suuhunsa pistää, kun kaikki on epäeettistä tai epäterveellistä. Jossain määrin uskon, että ihmiskroppa tavallaan tietää, mikä sille on parhaaksi. Esimerkiksi itse en oikein saata enää syödä punaista lihaa. Jo kaksi vuotta sitten alkoivat ensimmäiset oireet ja nyt en meinaa saada kyseistä ruoka-ainetta nieltyä ollenkaan. Mikäpä lie psykosomaattinen juttu taas.Päättämätön Jauheliha nyt ehkä vielä menisi, jos on pakko.. Kasvissyöjäksi en kuitenkaan kokonaan voi ryhtyä, koska mahani ei siedä isompia määriä pelkkiä kasviksia, eikä varsinkaan porkkanaa, maissia, paprikaa ja soijaa. Jostain syystä soijarouhe ei passaa mulle ollenkaan, mutta tofua voin kyllä syödä. Toisaalta jos ravinnossa on liikaa hiilihydraatteja, niin siitäkin tulee jotenkin huono olo ja hormonit sekoilee. Niin että miten päin tässä nyt olis? Jostain kuulin sellaisenkin jutun, että nykyajan jalostetuissa tomaateissa olis ainakin 50 kertaa vähemmän ravintoaineita kuin "entisajan" tomaateissa.

No, jotakin sitä kuitenkin on syötävä. Kaupan hyllyllä meinaa ahdistaa, mutta kokkaamisesta tykkään. Mun reseptit ei ole kovin tarkkoja, enkä jaksa hifistellä.:D Mies teki juhannuksena tällaisen "monovartaan".

1245858677_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Varrastikkuun laitetaan paksuina siivuina kesäkurpitsaa, herkkusieniä, tomaattia ja halloumijuustoa. Varras sivellään ruokaöljyllä ja varrasta grillataan uunin grillivastuksen alla niin, että siivut saavat vähän väriä. Tosi hyvää! Helpon kasvissosekeiton saa, kun keittää 8 dl:ssa vettä 2 kuorittua perunaa, 300 g kukkakaalta, 100 g palsternakkaa ja liemikuution. Kypsät vihannekset soseutetaan liemineen päivineen ja keitto on valmista. Lisätä voi vaikka sulatejuustoa, jos haluaa "vahvempaa" keittoa..

Tähän aikaan vuodesta kannattaa alkaa kuluttaa pakastimen pohjille unohtuneita marjapakasteita. Yllättäen puolukasta ja karpalostakin saa hyvää pirtelöä. Yksinkertaisin tapa on sekoittaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella marjoja ja maitoa, ei siinä oikeastaan muuta tarvitakaan.Hymy Voi toki lisätä sokeria, banaania, vaniljasokeria, kaakaota jne. Tässä vielä pari leipäkoneohjetta. Olen kehittänyt ohjeet 20 vuotta vanhalle Hugin Breadmasterillemme, mutta eiköhän nuo muillakin koneilla luulisi onnistuvan..

1. ohje

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 0,5 dl siemeniä (esim. pinja, auringonkukka) 
  • 0,5 dl oliiveja tai paprikaa
  • 2 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 1/4 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl öljyä
2. ohje
  • 2 1/2 dl sämpyläjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl oliiveja tai paprikaa
  • 1 rkl sokeria tai siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 1/4 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 1/4 dl vettä
Ei mitään karppaajan unelmia nuo leipäkoneleivät, harmi että niissä pitää aina käyttää tuota vehnäjauhoa.:I
Olemme tälläviikolla pitäneet kirpparipöytää itsepalvelukirppiksellä. Kaikenlaista on jo myytykin: lumilauta, itsetehtyjä koruja, kitarakampetta, kirjoja.. Oon pitänyt kirpparipöytiä monet kerrat, mutta en toki ansaitsemismielessä. Haluan vain kannattaa kirpparikulttuuria, olen niin paljon itsekin hyötynyt kirpputoreista. 
Suuntaan taas mökille ylihuomenna. Toivotan kaikille aurinkoista loppuviikkoa! Cool