Tässä postauksessa teen vähän yhteenvetoa projektistani, jossa minulla on tarkoitus vähentää kemikaalien käyttöä kosmetiikassa, puhdistusaineissa ym. Tähän mennessä olen saanut aikaan paljon positiivisia muutoksia arkeen, pientä takapakkiakin toki löytyy. Pyykin, astioiden, ja ikkunoiden pesuun sekä yleispuhdistusaineena olen onnistuneesti käyttänyt pesupähkinöitä, ruokasoodaa ja etikkaa nyt yli kahden kuukauden ajan. Lattioiden, keittiön ja kylppärin pesemiseen käytettäviä kaupasta ostettuja aineita on vielä jäljellä, mutta pikkuhiljaa siirryn näissäkin itsetehtyihin ekoversioihin. 

Shampoota, hiustenhoitoainetta ja suihkugeelejä en ole ostanut kaupasta nyt kahteen kuukauteen. Tekemäni vihreä saippua toimi ihan hyvin shampoon ja suihkusaippuan asemesta. Ongelmana oli, kun saippua oli niin juoksevaa ja ainetta meni aina vähän hukkaan. Teinkin nyt uutta shampoota, jonka rakenne on paksumpaa. Siihen tarvitaan vain kamomillaa, vettä, marseille-saippuaa, glyseriiniä ja gelatiinijauhetta. Tässä ohje rautalangasta (ohjetta hieman muokattu 3.7.09):

  • Laitetaan kaksi kamomillateepussia (sisältää pelkkää kamomillaa, saatavana tavallisesta ruokakaupasta) kuumuutta kestävään astiaan. Kuumennetaan vedenkeittimellä 3 dl vettä, kaadetaan teepussien päälle ja annetaan hautua n. 10 min.
  • Otetaan teepussit pois. Lisätään vajaa desilitra raastettua saippuaa (jossa ei ole lisäaineita, hajusteita, värejä eikä säilöntäaineita. Esim marseille-saippuaa saa ruokakaupoista) ja sekoitetaan kunnes saippua liukenee.
  • (Tämän kohdan voi jättää poiskin. Muoks 3.7.09.) Shampoon rakenteesta saadaan paksumpi, kun lisätään vajaa teelusikallinen gelatiinijauhetta (vegaaniseen vaihtoehtoon voi varmaankin käyttää esim. agar-agaria). Lisätä voi myös halutessaan vaikka jotain eteeristä tuoksuöljyä muutaman tipan.
  • Lisätään noin ruokalusikallinen glyseriiniä (ei varmaan pakollinen, tätä saatavilla kasvipohjaisena esim. pienestä tuoksukaupasta) ja sekoitetaan.
  • Pullotetaan puhtaaseen pumppupulloon (esim. vanha saippuapullo) ja laitetaan jähmettymään jääkaappiin. Säilytys jääkaapissa. En osaa sanoa kauanko tämä säilyy, mutta ainakin kuukauden jääkaapissa. Tällä ohjeella tulee aika paljon shampoota (400 ml), puolita ohje tarvittaessa.
Kokeilin Urtekramin hammastahnaa, mutta se ei oikein toiminut. Hampaat puhdistui, mutta suussa alkoi jotenkin maistua pahalle. Parempi hammastahna on siis vielä etsittävä. Samaten terveellisempi meikkivoide, puuteri ja ripsiväri pitäisi löytää. Käytän meikkiä vain vähän, joten nuo vanhat meikit kuluu hitaasti loppuun. Tässä ehtii rauhassa etsiä parempia vaihtoehtoja. Pitäisi alkaa opiskella niitä mineraalimeikkejä.. 

Toinenkin takapakki tuli sokerihiuskiinnitteen kanssa. Ei se oikein toiminut.. Nyt en ole kyllä tarvinnut pitkään aikaan mitään hiuslakkoja tai muotovaahtoja. Shampoottomuuden ansiosta hiukset ovat nyt melkeinpä just sellaiset kuin olen aina halunnut. Pesen tuolla kamomilla"shampoolla" ja käytän hoitoaineena jojobaöljyä tai kookosöljyä. Kamomillashampoo ei pese kaikkia hiuksen luontaisia rasva-aineita pois. Tästä syystä hiukset näyttävät jotenkin tuuheammilta. Kun kaupan shampoolla pestessä hiukset menivät ihan päätä myöten, nyt hiukset ovat ilmavan ja kuohkean näköiset. Paplarikiharatkin pysyy jostain syystä tosi hyvin nyt ilman muotoilutuotteita. En tiedä pitäisikö ottaa myös hapan huuhtelu käyttöön hiusten pesussa. Vielä ei ole ollut tarvetta, ehkä tulevaisuudessa.. Myös jonkinlainen ekohiuslakka minun pitää vielä kehittää..

Kookosöljy on toiminut mainiosti ihovoiteena ja deodoranttina. Huomasin, että stressin, kiireen, hormonien ja helteisen junamatkan yhdistelmässä se ei enää riittänyt deodoroimaan, mutta en usko että siihen olisi mikään kaupan myrkkykään enää auttanut, hehe.:D Voisin kesäksi kuitenkin tehdä jonkinlaista suolan ja kookosöljyn seosta dödöksi varmuuden varalle.

Olen tosi iloinen, että blogistani on ollut apua muillekin, jotka haluavat vähentää kemikaaleja, elää ekologisemmin tms. Blogin seuraamisesta ja myötäelämisestä suuri kiitos kaikille lukijoilleni! Hymy Hymy Hymy