Seuraavaksi lisää jo muutaman viikon vanhoja tekeleitä, kangasnenäliinoja nimittäin. Pitää varmaan ensin perustella näiden käyttäminen. Yhteiskunta ja markkinavoimat ovat aika hyvin aivopesseet ihmiset suosimaan kertakäyttöisiä tuotteita esim. sillä perusteella, että ne olisivat hygieenisempiä ja niitä olisi kätevämpi käyttää.. Ellien keskustelupalstalla jotkin ihmiset väittivät, että taudinaiheuttajat leviävät ja muhivat kangasnenäliinoissa ja muissa intiimiin käyttöön tarkoitetuissa kestotavaroissa. Nämä väitteet ovat kuitenkin täysin harhaoppisia. En näe mitään eroa kangas- ja paperinenäliinojen henkilökohtaisen hygienisyyden välillä: käytön jälkeen paperinenäliinat laitetaan roskakoriin, kangasnenäliinat pyykkikoriin, näinhän se menee. Ajatellaanpa kuitenkin mitä tapahtuu tämän jälkeen. Sekajätteeseen laitetut paperinenäliinat kuljetetaan kaatopaikalle, missä ne sitten muhiskelevat ja osallistuvat tautien levittämiseen kaatopaikkojen eliöiden välityksellä (rotat, lokit, hyönteiset jne). Tässä juttu aiheesta verkkouutisissa:

http://verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/20.lokakuu/kaat4200.htm

Nyt kun minulla on ollut muutaman viikon ajan testikäytössä nuo kangasnenäliinat, olen huomannut niiden olevan ihan yhtä käytännöllisiä kuin paperinenäliinojen. Kankainen liina ei riko ihoa niin kuin paperinen ja säästäähän siinä vähän rahaakin, kun ei tarvitse ostaa kaupasta nenäliinojaSilmänisku. En onnistunut löytämään mitään aineistoa, mistä olisi selvinnyt paperinenäliinojen tekemiseen käytettävä puun määrä. Maalaisjärjellä voin kuitenkin päätellä, että aika paljon puuta kaatuu vuosittain niiden takia.

Nämä minun nenäliinani on tehty pelastusarmeijalta ostetusta tyynyliinasta. Tyynyliina näytti ostohetkellä ihan uuden veroiselta ja se oli minulla käytössäkin muutaman pesun ajan. Nenäliinojen tekemiseen meni ehkä puolisen tuntia. Leikkasin tyynyliinasta saumakohdat pois ja paloittelin kankaan sopiviksi neliöiksi repimällä (eli kankaan reunaan langansuuntaan tehdään saksilla pieni lovi ja repäistään:). Yhdestä tyynyliinasta sain 12 nenäliinaa. Reunat huristelin purkautumattomiksi saumurilla. Tällaisia niistä tuli, on niitä söpöiksikin kehuttu.:)

Nuo voi pestä muun valkopyykin seassa eli pesukaan ei vie paljoa energiaa. Nyt ei tarvitse yhdenkään puun kaatua minun nuhanenäni takia.Hymy

ps. Nyt alkaa varmaan olla talven antoisimmat kelit. Suosittelen lämpimästi hiihtämistä kevätauringossa, terveysvaikutus on taattua! Cool