No ei nyt ollut ihan täysin ekoloma, koska yövyimme hotellissa. Anyway, kotimaan matkailuhan on ekologista ja nostanut tänä kesänä suosiotaan. Mekin teimme neljän yön keikan Helsinkiin, junalla tietty. Minulla on ollut aina jotain Helsinkiä vastaan, vaikka en ole tätä ennen edes kunnolla ehtinyt tutustua koko paikkaan. Tämä kesälomamatka kannatti, neljään vuorokauteen saimme mahtumaan vaikka mitä Suomenlinnaa, museoita ja monien kavereiden tapaamisia myöten. Helsinki taisi kyllä näyttää vain sen parhaan puolensa, ilma oli aivan mahtava. Nyt voisin kyllä kuvitella joskus muuttavani pääkaupunkiseudulle, jos sattuisi vaikka joku ylipääsemättömän hyvä työtarjous tulemaan. No, siltikin täytyisi yrittää löytää joku luonnonläheinen asuinalue jostain kauempaa. En tiedä kuinka kaukana pitäisi asua, että uskaltaisi esim. poimia luonnonyrttejä..

Kiersimme tietysti kirpputoreja. No, mitäpä Merianne muutakaan lomalla tekisi. Hietalahden tori ja Oranssitori olivat lieviä pettymyksiä. En löytänyt mitään, mikä on kyllä aika harvinaista minulle. Uffeista tykkäsin. Hintataso oli aika korkea, mutta vaatteiden laatu hyvä. Löysin kätevän olkalaukun (5€), juhlapuvun (16€) eräitä talven juhlia varten ja mukavat nahkaiset kävelykengät (10€). En usko että olisin Oulusta löytänyt yhtä hyviä noin edullisesti. Tuollaisia kävelykenkiä ehdin Oulusta etsiä jo aika pitkään. Silti en ole vielä kovin vakuuttunut Helsingin kirppareista. Ehkä odotukset olivat turhan korkealla, koska olen kuullut niistä niin paljon hypetystä ja eipä sitä parin kirppiskierroksen aikana ehdi vielä paljoa nähdä.

 

Hotelli Tornista jäi hyvät fiilikset, ehkä suurimmaksi osaksi ylimmän kerroksen näköalabaarin ansiosta. Opiskelin siellä Helsingin kaupunginosia ja nähtävyyksiä. The Ouncesta ostimme makuhermoja hivelevää teetä. Noilta nettisivuilta en kyllä löytänyt mainintaa teen alkuperän eettisyydestä tai ekologisuudesta. Maatilatorilta en ostanut mitään (huikeet hinnat), mutta huomasin siellä olevan myynnissä esimerkiksi kuusenkerkkäsiirappia hintaan 6,5€ 150g pieni purkillinen. Siirappi oli paljon tummempaa kuin vuosi sitten itse tekemäni.. Ruohonjuuresta onnistuin sattumalta löytämään lupaavan oloista Mac Urthin hennaväriä, johon oli sekoitettu indigoa. Olin jo aiemmin miettinyt, että ehkä pitäisi sekoittaa hennaan indigoa, koska haluaisin vaihtelun vuoksi tummemmat hiukset. No, syksyllä kokeilen tuota väriä. Kaikkea muutakin pientä tuolta ostimme kuten myös Vii Voanista, mistä löytyi muun muassa erinomaista inkivääriolutta ja edullisia mausteita. Agar agarin hinta yllätti: 1,3€ 25g. En ole missään nähnyt sitä myytävän yhtä edullisesti, esimerkiksi apteekissa agar maksaa maltaita. Agar on kasvissyöjän hyytelöimisaine (valmistetaan levästä) ja siitä voi tehdä kätevästi marmeladikarkkeja..

Reissu oli mahtava, mutta oli ihana tulla takaisin kotiin. Kasvit olivat pärjänneet ihan hyvin yksikseen helteistä huolimatta. Ennen reissua laitoin kolmeen ruukkuun ”blumaatin, muutamaa isoa ruukkua kastelin vain normaalia enemmän ja kahteen isoon laatikkoon upotin alassuin vedellä täytetyt litran viinipullot. Tämä pullokonsti on minulla toiminut aiemminkin. Kun multa kuivuu, se alkaa imeä vettä pullosta ja pullo hiljalleen tyhjenee. Palstalla kävin myös jo katsomassa, aika kuivan näköistä siellä on, saisi nyt sataa kunnolla.. 

Nyt pitää kuitenkin palata takaisin arkeen ja arjen kunniaksi teinkin arkista kasvissyöjän peruslootaa. Tätä oon tehnyt eri variaatioilla monesti aiemminkin ja on kuulemma hyvää. No, niin minustakin. Tällä kertaa aineksina oli makaronia, sipulia, vihreitä linssejä, aurinkokuivattuja tomaatteja, kukkakaalia, parsakaalia, kesäkurpitsaa, kananmunia ja maitoa. Ohje menee suunnilleen näin:

  •  5 dl tummaa makaronia keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
  • 1 dl vihreitä linssejä keitetään 2 dl:ssa suolalla maustetussa vedessä.
  • Pilko 1 iso sipuli, paloittele 1/3 kesäkurpitsa, puolikas pieni kukkakaali ja pieni palanen parsakaalia (sorry, en osaa olla tarkempi:)
  • Kun linssit ovat kypsiä, kaada mahdollinen ylimääräinen vesi pois, laita kattila takaisin levylle, kaada sekaan sipuli, pari ruokalusikallista aurinkokuivattuja tomaatteja ja tomaattien säilömiseen käytettyä öljyä. Paista kunnes sipuli on kuullottunut. Mausta chilijauheella, basilikalla tms.
  • Sekoita 2 kananmunaa ja 5 dl maitoa.
  • Kaada voideltuun vuokaan makaronit, linssipaistos ja pilkotut kasvikset. Sekoita ja lisää munamaito. Laatikon päälle voi ripotella vielä juustoraastetta. Paista uunin alimmaisella tasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia.

 

Tämännäköistä siitä tulee. Vihreät otukset on pyydystetty parvekkeelta. Nuo basilikan lehdet on ihan hugeja! Onkohan tuo ihan normaalia?

 

Huomasin, että kävijälaskuri oli ylittänyt 20000 rajan, suuret kiitokset teille arvoisat lukijani. Toivottavasti kirjoituksistani on ollut teille hyötyä ja iloa ja toivon, että viihdytte täällä jatkossakin.